منو
سبد خرید شما

35% تخفیف روی همه محصولات همین حالا خرید کنید

Kaya Tuzunda Barut Bulaşığı varmıdır?

Mağaradan çıkartılan Çankırı tuzu, Himalaya tuzu vs.. dahil, Dünyadaki bütün kaya tuzları dinamitle patlatılarak çıkartılır. Bu durum duyulduğunda insanı farklı düşüncelere yada endişeye sevkedebilir, ancak korkulacak hiçbirşey yoktur.

Bu işlemler özetle şöyle yapılır. Bolu tüneli yada kara yolları üzerindeki , iki ve üç şeritli tünelleri düşünün. Tuz mağaraları da hemen hemen aynı ebatlardaki birbirlerine bağlı tünellerden oluşur. Yer , gök heryer siyah ve gri tuzlarla kaplıdır. Yani beyaz kristal tuzla kaplı bir duvar görmek neredeyse mümkün değildir. Bu tünellerin sonunda bulunan ve ayna diye tabir edilen gri ve siyah tuzlardan oluşmuş , ortalama 10mt x 10mt ölçülerindeki tuz duvarı üzerine , mühendislik hesaplar yapılarak belirli aralıklarla dev matkaplar aracılığı ile 4metrelik delikler delinir. Bu deliklerin icerisine birkaç kiloluk dinamit lokumları konulur. Bölge terk edildikten sonra lokumlar patlatılarak , ortalama bir bina büyüklüğündeki gri ve siyah tuzdan oluşan kaya yıkıntısı elde edilir.

Buraya dikkat!!! Ortaya çıkan tonlarca ağırlıktaki gri ve siyah tuz yıkıntısından, el yordamı ile çekiçlerle kırılarak, direk sofrada tüketilebilecek saf kristal kaya tuzu birkaç yüz kiloyu geçmeyecek şekilde elde edilir. Ayıklamadan sonra gri tuzlar sanayide yada rafine edilerek sofralarda kullanılır.

El ile ayıklanan bu kristal tuzlar da barut kalıntısı kesinlikle yoktur. Kaldıki yüzlerce ton kaya tuzunu kopartmak icin kullanılan dinamit miktarı , devedeki kulağın üzerindeki , tüy tanesi kadardır.

İçinizin daha da rahat etmesi için şöyle bir kıyaslama da yapabilirsiniz. Tuz kesinlikle kokmaz, ancak barut çok keskin ve kesif bir kokuya sahiptir. Her hangi bir bulaşık olması halinde buram buram barut kokusu kesinlikle hissedilir. Bu arada, bazı kil zerreleri iceren kristal tuz parçalarında kil kokusu olabilir. Barutla bu kokunun karıştırılması mümkün değildir.

Sonuç olarak, halk arasında kaya tuzlarına karşı kara propaganda yaparak yıpratmak amacı ile, endüstriyel sermaye sahipleri başta olmak üzere , ithal tuz tacirleri yada bilgi eksikliği olan kişiler tarafından bilerek yada bilmeyerek barut bulaşığı efsanesi yayılmaktadır.

Ayrıca şunuda belirtmeliyim. Barutun icad edilmesinden bu güne kadar , Kaya tuzundaki iddia edilen barut bulaşığı sebebi ile ortaya çıkmış herhangi bir semptom veya klinik vaka ortaya çıkmamıştır. Ben araştırdım bulamadım. Bu söylemlere itibar etmeyiniz.

Saygılarımla...

Bilal Özkan

cankirituzu.com